Ağrı’daki öğrenciler, temizlik ürünleri yaparak döner sermayeye sundukları katkıdan kendileri de faydalanarak, harçlıklarını çıkarıyor.
Ağrı'daki meslek liseleri, üretim faaliyetleriyle adeta fabrikaya dönüşerek hem eğitim ve meslek edinme imkanı sunuyor hem de öğrencilerin harçlıklarını çıkarmalarına yardımcı oluyor. Bu sayede öğrenciler, ailelerine yük olmadan kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyor.
Ağrı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okula başladıkları ilk yıldan itibaren aldıkları eğitimlerle sıvı sabun, yüzey temizleyici, çamaşır suyu, dezenfektan, kolonya, cam temizleyici, bulaşık deterjanı, endüstriyel bulaşık deterjanı, endüstriyel bulaşık makinesi parlatıcı ve yağ çözücü gibi ürünlerin üretimini öğreniyor.
Eğitim hayatları boyunca öğrendikleri teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitimlerle de donanımlı bireyler haline gelen öğrenciler, yıl boyunca okullarında üretim yaparak ekonomiye katkı sağlıyor.
Çift vardiya çalışılması halinde günlük 10 ton temizlik ürünü üretme kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Ağrı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya öğretmeni Gamze Özateş, “Okulumuzda kimya teknolojisi ve moda tasarımı bölümü olmak üzere 2 alan bulunmakta, Şuan kimya atölyesindeyiz. Kimya atölyemizde öğrencilerimiz, sıvı sabun, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, el dezenfektanı gibi çeşitli hijyen malzemeleri üretmektedir. Ürettikleri bu malzemeleri ilimizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlara satışını yapmaktayız. Bu satış sonucunda hem okulumuzun döner sermayesi hemde öğrencilerimiz bir kazanç elde etmekte, eğer çift vardiya çalışırsak, günlük 10 ton ürün üretme kapasitesine sahip bir atölyeyiz. Öğrencilerimizin teorik derslerde gördükleri bilgilerini atölye ve laboratuvarlarda uygulama imkanı buldukları ve bunu sunan bir okuldayız. Bu amaçlada öncelikle devletimize teşekkür etmek istiyorum bu güzel imkanları bu öğrencilerle buluşturduğu için, öğrencilerimiz bazıları okula gelmeden önce, bilinçli bir şekilde kimyaya ilgi duydukları için gelenlerde var, bir grupta aile önerisi yada çeşitli okullardaki öğretmenlerin önerisi yada arkadaş önerisi ile gelenler var. Bu ikinci grup öğrencilerimiz daha çok herhangi bir ön bilgiye sahip olmadan geliyorlar. Ama okula geldikleri zaman özellikle derslerin uygulamalı olması, uygulama alanında onların dikkatini çok çekmesi ve bu sektör üzerinden gelecekle ilgili iş hayatıyla ilgili planlar yapmalar yapmaktalar” ifadelerine yer verdi.
ÇİĞDEM DOĞAN