Dünyada en başta gelen ölüm sebebi kalp ve damar hastalıkları, her yıl milyonlarca insan kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde her 34 saniyede 1 kişi bu hastalıklar yüzünden yaşamını yitiriyor. Türkiye’de de durum farklı değil.
Dünyada ve Türkiye’de en sık görülen ölüm nedenlerinden biri olan kalp hastalıklarına karşı uzmanlar düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kalp krizi riskinin azaltılabileceğini vurguladı.
Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji uzmanı olarak olarak görev yapan Miraç Karaağaç, kalp krizi riskinin azaltılabilmesi için beslenme önerilerinde bulundu.
Karaağaç yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; “Kalp hastalıkları dünyadan ölüme en çok yol açan hastalıklardan bir tanesi, yaklaşık yılda 18 milyon kişinin ölümüne sebep olmakta. Sadece ölümde değil, kalp damar hastalıkları çok büyük sakatlıklara ve yaşam tarzında değişikliklere neden olmaktadır. Dünya geneline de baktığımızda Türkiye’yede de çok benzer oranda kalp damar hastalıklarından ölümler görmekteyiz. Yani yapılan en son çalışmalarda 2023’te TÜİK verilerine göre mesela yaklaşık nüfusun yüzde 33’ünde kalp damar hastalıkları bulunmakta, bunlar içerisinde kalp yetmezliği, Koroner arter hastalıkları dediğimiz kalbi besleyen ana damarların tıkanıklıkları, ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, daha genç yaşlarda kalplerdeki delikler veya doğuştan kalp hastalıkları bulunmakta. Yani bu hastalıklar dediğim gibi ölüm oranı çok yüksek hastalıklar. Genelde gençlerde doğuştan kalp hastalıklarını daha çok görmekteyiz veya ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri genç hastalar daha çok bize çarpıntı şikayetleriyle, nefes darlığıyla veya hekimlerimizin yaptığı muayenelerde tespit ettikleri üfürümlerle gelmektedir. Yaş daha da ilerledikçe tansiyon hastalıkları, 30 yaşından sonra genelde kalp damar tıkanıklıklarına bağlı göğüs ağrısı, nefes darlığıyla geliyor hastalarımız.
En sık nedeni sigara içmek, hareketsiz yaşam tarzı, sanayileşmenin getirdiği şehir hayatındaki kirlilik, sağlıksız beslenmek ve zararlı yiyecek akışkanlıkları. Tabi diğer hastalıklarının özellikle tansiyon, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği bu gibi hastalıklarda kalp damarlarındaki tıkanıklığa, ritim bozukluklarına, tansiyon düzensizlikleri kalp damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Bizim hastalara esas önerdiğimiz şey, şikayetleri başladığı zaman özellikler kalp ile ilgili olan şikayetler, nefes darlığı, çarpıntı, kalbin atışını hızlı hissetmek. Nefes darlığı olması baş dönmesi, mide bulantısı veya karın ağrısı gibi şikayetleri olursa bize başvurmaları veya aile hekimlerine gitmeleri uygun görüldüğü zaman bize yönlendirmeleri ve ayrıntılı muayeneleri yapılması çünkü, eğer kalp hastalıklarında geç tanı koyulursa geri dönüşümsüz sakatlıklara, hastalıklara neden olmakta erken tanı çok önemli.
Özellikle 30-50 yaşındaki hastalarımızı aile hekimlerimiz zaten değerlendirip bize yönlendiriyorlar, kendi şikayetleride olursa bize başvurmalarını öneriyoruz. Özellikle onlardan istediğim sigarayı kesinlikle içmemeleri, paketli gıdalardan uzak durmaları, yağlı yiyecekleri, kırmızı eti azaltmaları. Mümkünse Akdeniz diyeti dediğimiz sebze, meyve ağırlıklı tüketime geçmelerini öneriyoruz. Margarin kesinlikle önermiyoruz, zeytin yağı ve tereyağı güvendikleri kısıtlı miktarda tüketmelerinde fayda var” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: