Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başlatılan toplumun gelenek ve göreneklerine ışık tutmak manevi değerlerini sürekli canlı tutmak amacıyla, Ağrı merkeze bağlı 23 Nisan Anaokulu’nda düzenlenen “Şehrimi Keşfediyorum Projesi” kapsamında torunlarına asırlık geleneklerini ve yöresel yemeklerini tanıtmak için bir araya gelen aileler, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri torunları ve çocukları ile yaparak yeniden hatırlattı.
Bu kapsamda okulda gerçekleştirilen buluşmada dedeler, babaanneler ve anneanneler torunlarıyla yörenin lezzetli yemeklerini ve geleneksel el işlerini birlikte yaparak renkli görüntüler oluşturdu.
Geçmişte iz bırakmış, toplumun belleğinde yer etmiş kadim değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için okulumuzda böyle bir platform kurarak aile büyüklerini bir araya getirdiğini söyleyen Ağrı 23 Nisan Anaokulu müdürü Kübra Hilal Yavuz, “Bugün Ağrı’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başlatılan ‘Şehrimi Keşfediyorum Projesi’nden yola çıkarak, kadim geleneklerimizi ve değerlerimizi çocuklarımıza aktaracağımız bir platform kurduk. “Peyami Safa der ki; Bir milleti yok etmek isterseniz, askeri istilaya lüzum yoktur. Ona kültürünü ve tarihini unutturmak, dilini bozmak, ahlakını ve manevi değerlerini soysuzlaştırmak kafidir” çünkü biz biliyoruz ki, toplumsal ilerleme, geçmiş, bugün ve gelecek bağının kurulmasıyla mümkün olabilir. Bizlerde bunun için geçmişte iz bırakmış, toplumun belleğinde yer etmiş kadim değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için okulumuzda böyle bir platform kurduk ve çocuklarımıza büyüklerinden torunlarına aktaracakları, çocuklarında asla unutulmayacakları bir anı bırakmak istedik. Bazıları hala geçerliliğini korusada, bazıları artık unutulmaya yüz tuttu. Örneğin çocuklarımıza sobanın üzerinde patates pişirmeyi öğrettik. Eskiden tandır geleneği vardı şimdi de bayağı azalmış sayılır bunu yaşatmak için annelerimizi buraya getirerek onlara tandır ekmeği ve hamur açtırarak, tandır ekmeği pişirtirdik. Keşkek hala yörede çok yapılan yiyecektir halisede denir ve çocuklarımıza buraya küçük tüplerle platformu kurarak annelerimize keşkek yaptırdık. Un helvası yörede çok meşhurdur. Bazıları buna jejerunda diyor. Çocuklarımıza yine un şeker getirerek velilerimizden helva yapmalarını istedik. Yün yapımı ve halı dokuma eskiden çok kullanılan artık baya unutulan bir gelenek bunu çocuklarımıza aktarmak için eski kullanılan iplik, tarak gibi yün ve halı dokuma malzemelerini getirerek seslerimiz onlara miraslarını bıraktılar” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: