Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, çevre dostu projeleriyle sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Üniversite kampüsünde kurulu Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile mevcut enerji ihtiyacının %50’sini karşılayan üniversite yönetimi, yeni bir GES yatırımıyla enerjide tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Mevcut GES Sistemi Enerjinin Yarısını Karşılıyor
Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin yaptığı açıklamada, hali hazırda faaliyette olan güneş enerjisi sisteminin üniversitenin yıllık enerji ihtiyacının yarısını karşıladığını ifade ederek, “Bu oran kış aylarında hava koşullarına bağlı olarak düşebiliyor. Ancak buna ek olarak 500 kW gücünde yeni bir GES daha kurmayı planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte üniversitemizin tüm enerji ihtiyacını çevreye zarar vermeyen, tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Hatta üretim fazlası bile oluşabilir” dedi.
Yeni GES ile 10 Milyon TL Tasarruf Hedefleniyor
Prof. Dr. Gülçin, yeni projeyle birlikte yıllık yaklaşık 10 milyon TL tasarruf sağlanacağını belirtti. 2020 yılında kurulan mevcut santralin sadece 3 yıl içinde tüm maliyetini amorti ettiğini vurgulayan Rektör Gülçin, “Bugünün ekonomik şartlarıyla bu sistemin bize sağladığı katkı yaklaşık 30 ila 40 milyon TL düzeyindedir. Yeni kurulacak sistemle birlikte önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu yatırım da kendi kendini finanse etmiş olacak” diye konuştu.
“Üniversiteler Topluma Öncülük Etmelidir”
Enerji yatırımlarının sadece ekonomik fayda sağlamadığını, aynı zamanda üniversitelerin topluma öncülük misyonunun bir parçası olduğunu ifade eden Rektör Gülçin şöyle devam etti:
“Üniversitelerin görevi yalnızca eğitim ve öğretim değildir. Aynı zamanda içinde bulunduğu toplumun dönüşümüne öncülük etmek de bizim sorumluluğumuzdur. GES yatırımıyla yalnızca enerji üretmiyoruz; aynı zamanda çevre bilincine katkı sunuyor, bölge halkına örnek oluyoruz. Bugün birçok üniversitede GES sistemleri kurulmuş durumda ancak bizimki gibi kampüsün tüm enerji ihtiyacını karşılayan örnekler oldukça nadirdir. Bu yönüyle de öncü bir rol üstleniyoruz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: