Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ile doktora programından öğrencisi ve Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Bünyamin Aygün tarafından geliştirilen "Radyasyon Koruma Özelliği Olan Yüksek Performanslı Yeni Paslanmaz Çelik" adlı buluş, nükleer santrallerde güvenliği artıracak önemli bir teknoloji olarak dikkat çekmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent almaya hak kazanan buluş ile elde edilecek bu yenilikçi çelik, Akkuyu Nükleer Santrali’nde kullanılabilecek potansiyele sahiptir.
Yüksek Performans ve Güvenlik İçeriyor
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ve Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Mekatronik Programı’ndan Doç. Dr. Bünyamin Aygün tarafından geliştirilen paslanmaz çelik, nükleer santrallerde yaygın olarak karşılaşılan radyasyon sızıntılarını önlemek için tasarlanmıştır. Yüksek dayanıklılığı ve radyasyon koruma özelliklerini barındıran çelik, nükleer santrallerdeki kritik yapıların güvenliğini artırmada önemli bir rol oynama özelliğine sahiptir. Bu yeni çelik teknolojisi, santralin inşası ve işletmesi sırasında kullanılacak çeşitli yapısal bileşenlerde kullanılması halinde, radyasyon sızıntılarını önlemede büyük fayda sağlayabilmektedir. Radyasyon sızıntılarının çevreye verdiği zararları engellemek adına bu tür yenilikçi malzemelerin kullanılması, büyük önem taşımaktadır.
Akkuyu Nükleer Santrali İçin Büyük Adım
Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, ülke enerjisinin geleceği için büyük bir öneme sahip olan ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için önemli bir adım olan buluşun hem yerli üretim olması hem de teknolojisinin yüksek performansı, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki çalışmaları ve enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir kilometre taşı olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Karabulut, “Buluş, radyasyon koruma özelliği olan yüksek performanslı yeni paslanmaz çelik; nikel, demir, krom, manganez, karbon, kükürt, silisyum, fosfor, titanyum, tungsten ve tantal elementlerini içeren yeni bir nükleer çelik türüdür. Buluşla elde edilen radyasyon koruma özelliği olan yüksek performanslı yeni paslanmaz çelik, nükleer reaktörlerde, bor nötron tedavi ünitelerinde, laboratuvar araştırma ve inceleme çalışmalarında, radyo aktif maddelerin taşınmasında ve depolanmasında, uzay araçlarında gama ve nötron radyasyonunu sızıntılarına karşı yüksek sıcaklıklara dayanıklı kalkan malzeme olarak kullanılabilecektir. Bunun yanı sıra radyasyon sızıntılarının çevreye verdiği zararları engellemek adına bu tür yenilikçi malzemelerin kullanılmasının büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: