Hazine ve Maliye Bakanlığı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep halini 31 Mayıs'a kadar uzatma kararı aldı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, bu 6 aylık uzatma kararını değerlendirerek, "Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz ancak açıklanan sürenin ve kapsamın beklentilerimizi karşılamadığını belirtmek istiyorum. Açıklanan ciroya göre süre uzatımından yalnızca az sayıda firmamız faydalanabilecektir. Şehirlerimiz toparlanıp, işyerlerimiz tamamen teslim edilinceye kadar mücbir sebep süresinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde uzatılması talebimizde ısrarcıyız" dedi.
Ayrıca Sadıkoğlu, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflere yönelik uygulanan mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023'te sona erdiğini hatırlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'nin verdiği yetkiyi kullanarak 2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olan firmaların mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatılması kararını aldığını ifade etti.
Sadıkoğlu, mücbir sebep süresinin genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bakanımıza teşekkür ediyoruz fakat açıklanan sürenin ve kapsamın beklentilerimizi karşılamadığını vurgulamak istiyorum. Şehirlerimiz adeta şantiyeye dönmüş durumda; 6 aylık uzatma bu durumu ne ölçüde çözebilir? Daha önce de söylediğim gibi, kısa süreli uzatmalar tedavi değil, pansuman niteliğindedir. Deprem nedeniyle hem fiziki hem de ekonomik olarak derin yaralar almış şehirlerimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için uzun vadeli desteklere ihtiyacımız var. Bu uzatmadan yalnızca az sayıda firmamız faydalanabilecektir. Şehirlerimizin toparlanması ve işyerlerimizin tamamen teslim edilmesi sürecinde mücbir sebep süresinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde uzatılması talebimizde kararlıyız" dedi.
Sadıkoğlu, orta ve büyük ölçekli firmaların da depremden etkilendiğine dikkat çekerek, "2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın üstündeki firmaların da depremden olumsuz etkilendiğini biliyoruz. Bu firmalar ciddi personel kaybı yaşadı ve bu kayba bağlı olarak düşen ticaret ve üretim kapasitesi, hem firmalar hem de şehirlerimiz için ekonomik daralmalara neden oldu. Ayrıca, mücbir sebep halinin uygulandığı il ve ilçelerdeki mali müşavirler bu durumu kaldırabilecek hazırlıkta değiller. Birçoğunun hala işlemlerini yürütebileceği ofisleri yok. Küçük-büyük ayrımı yapılmaksızın Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali tüm işletmeler için devam etmelidir" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: