“Maske takın”… Dr. Siber, “Özellikle polen alerjisi olanlarda uçuşan bu çiçek tozları, alerjik şikayetleri olanları ve astım krizlerini tetikleyebiliyor. Bu havalarda dışarı çıkmak gerekiyorsa, maske takılmalı. Özellikle dışarı çıkması gerekmiyorsa, hiç dışarı çıkılmamalıdır.” dedi.
“48 saatten fazla sürüyorsa, doktora gidin!”… Havadaki kirli toz bulutunun, burunda tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, hapşırma, sulanma, yaşarma, batma gibi etkileri olabileceğini söyleyen Siber, “Bu durum 24 – 48 saat içerisinde geçmiyorsa mutlaka bir doktora gidilmelidir.” diyor.
Emine Gül ÖZER
Havaların ısınmasıyla çayır ve çimenler yeşerirken, ağaçlar da çiçeklerini açıyor. İşte tam bu dönemlerde mevsimsel alerjileri tetikleyen polenler yayılıyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan alerjik reaksiyonlar, gündelik hayatımızı da büyük bir sekteye uğratıyor.
Yaşam kalitesini bozan mevsimsel alerjiler, özellikle çiçeklerden uçuşan polen alerjisi, burunda tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, hapşırma, sulanma, yaşarma, batma, bazen de nefes darlığı şeklinde kendisini gösteriyor.
Alerjik reaksiyonlar en çok, kronik akciğer hastalığı olan insanlarda ve asmatik astım hastalarında ciddi sorunlara yol açıyor.
Son günlerde havadaki kirli toz bulutu ise, sağlıklı insanı bile kötü derecede etkiliyor.
Peki, günlük hayatı fazlasıyla etkileyen bahar alerjisinden nasıl korunuruz? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi aşamada doktora gitmeliyiz? Dr. Sibel Siber, tüm bu soruların yanıtını KIBRIS muhabirine verdi.
Havadaki kirli toprağa dikkat!
Mevsimler geçişlerde en yaygın görülen hastalığın bahar alerjileri olduğuna dikkat çeken Dr. Sibel Siber, şu dönemde özellikle havadaki kirli toprağa dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Siber, “Şu günlerde özellikle havada kirli bir toprak var. Bu durumun en çok astımı olan ve kronik akciğer hastalığı olan insanlara çok zararı var.” ifadelerini kullandı.
Bir diğer yaygın alerjinin çiçek, ağaç polenlerinden kaynaklandığını belirten Siber, bu alerjilerden korunmanın yollarını anlattı:
“Bahar alerjisi dediğimiz bu polenler, özellikle polen alerjisi olanlarda uçuşan bu çiçek tozları, alerjik şikayetleri olanları ve astım krizlerini tetikleyebiliyor. Bu havalarda dışarı çıkmak gerekiyorsa, maske takılmalı. Özellikle dışarı çıkması gerekmiyorsa, hiç dışarı çıkılmamalı. Çünkü gerçekten özellikle asmatik astım olanlarda şiddetli astım krizleri görülebiliyor. Sağlıklı ve hiç bir şikayeti olmayan insanlarda, bu kirli havanın yarattığı, öksürük, tahriş ve hatta bunun üstüne bakteri ve virüs eklendiğinde enfeksiyonla karışarak daha ağır tablolar ortaya çıkabiliyor.”
“Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar risk altında”
Alerjik reaksiyonda en büyük risk faktörünün yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan hastalar olduğunu kaydeden Dr. Siber, “Bu durumda en büyük risk faktörü yaştır. Yaşlı insanlarda bu havaların etkisi daha şiddetli olur. Ve tabii ki şeker, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı ve bilinen kronik alerjik rahatsızlığı bilinen kişiler için bu havalar daha riskli.” şeklinde konuştu.
Bu durum karşısında, “hangi aşamada doktora gidilmeli?” sorusunu yanıtlayan Siber, astımı ve kronik akciğer rahatsızlığı olan hastaların kendi tedavi yöntemlerinin zaten olduğunu belirerek, “Ama bir astım krizinde nefes darlığı yarattığı için kandaki oksijenin düşme ihtimaline karşı mutlaka doktora başvurmalıdırlar. Kronik akciğer hastalığı olanlarda da uzun süre öksürük, göğüste hırıltı, balgam, nefes darlığı özellikle yattığı zaman artan nefes darlığı varsa, mutlaka doktora başvurmalılar.” dedi.
“Tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açar”
Alerjilerin tedavi edilmediğinde, ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Siber , “Tedavi edilmezse, ve enfeksiyon üstüne eklenmişse acilen önlem alınmalı. Akciğer çok önemli bir organımız, akciğer bütün vücudun oksijenlenmesini sağlayarak, kan dolaşımını sağlayan en büyük organdır. Oksijenin düşmesi demek, organların beslenememesi demektir. Bu da çok ciddi sorunlara yol açabilir.” ifadelerini kullandı.
“24 – 48 saatten fazla sürüyorsa, doktora gidilmelidir”
Özellikle şu günlerde kirli bir hava olduğunu ve bu havanın sağlıklı insanları bile etkilediğini aktaran Sibel Siber, bu bağlamda görülen belirtileri ve hangi zaman doktora gidilmesi gerektiğini şu sözlerle yanıtladı:
“Bu kirli havanın yarattığı çoğu kimsede, gözlerde batma, yanma, kaşıntı şikayeti var. Bu polenlerin yol açtığı mevsim alerjisinden kaynaklanan alerjik bir reaksiyon da olabilir, viral enfeksiyonlardan da olabilir. Çoğu zaman hasta bunu kendi ayırt edemez. Çünkü viral göz nezleleri, enfeksiyonları da aynı belirtileri verir. 24 – 48 saatten fazla sürüyorsa, aşırı batma, yanma, kanlanma varsa mutlaka doktora gidilmelidir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: