Özellikle kadın hastaların yaşadığı bu problem çoğunlukla önemsiz gibi gözüksede oldukça hayati sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle düzenli takip ve doktor kontrolü önemlidir.
Göğüs Şişliği Nedir?Göğüs neden şişer sorusu cinsiyet fark etmeksizin pek çok kişinin en çok merak ettiği ve endişelendiği sorunlardan biridir.
Göğüs şişliğinin pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Hastalar çoğunlukla göğüs şişliğinin meme kanseri belirtisi olmasından şüphelenmektedir.
Göğüs şişmesi oldukça yaygın olarak görülmekle birlikte, tıbbi literatürde ise iki farklı isim ile ifade edilir.
Göğüs şişliği problemi çoğunlukla kadınlar arasında görülür. Ancak son dönemde erkeklerde de görülme oranı artmaktadır.
Bu nedenle göğüs şişliğinin pek çok nedeninin olmasının yanında yine pek çok tedavi yöntemi de bulunmaktadır.
Göğüs Şişmesinin Nedenleri Nedir?Göğüs şişmesi hemen her yaş ve cinsiyette görülmesi mümkün durumlardan biridir. Bu nedenle göğüste yaşanan şişlik durumunun pek çok farklı sebebi olmaktadır.
Göğüs şişmesi neden olur sorusunun yanıtlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Genellikle hormonal değişikliklere bağlı olarak göğüs şişmesi durumları yaşanmaktadır.
Özellikle adet döngüsü, emzirme ya da doğum ve hamilelik gibi dalgalı hormonal değişimlerin yaşandığı dönemlerde göğüs şişmesi şikayeti sıklıkla görülmektedir.
Her ne kadar bu gibi durumlar içerisinde göğüs bölgesinde şişme normal olarak görülse de bir doktor muayenesinden geçmek son derece önemlidir.
Göğüs Şişmesi Belirtileri
- Memede ucu iltihabı ya da kist
- Regl dönemi
- Hamilelik ve emzirme
- Memeye alınan darbe gibi nedenlerle oluşan yaralanma ya da hasar
- Meme kanseri
Göğüs şişmesi çoğunlukla vücudun doğal dengesi içerisinde hormonlara bağlı olarak görülebilen bir durum olmasının yanında bu şişliğin belirtileri de son derece önemlidir.
Göğüs şişmesi belirtileri şu şekilde görülür;
Meme bölgesinde artan hassasiyet ve ağrı hissi Meme ucunda yaşanan değişimler Meme dokusunda hissedilebilir sertleşme Gözle görülür şişlik Kızarıklık, sıcaklık artışı gibi iltihap durumlarında görülen belirtiler
Bu belirtiler, göğüs şişmesi neden olur sorusuna yanıt niteliğindedir.
Özellikle göğüs şişmesi durumuna hassasiyetin artması, yaşanan ağrı ve acılar, göğüs ucunda gözle görülür değişiklikler hastaların mutlaka bir doktor muayenesinden geçmesi gerektiğinin işaretlerindendir.
Bu noktada belirtiler meme kanseri belirtileri ile örtüşük ilerlemesi durumunda evde yapılacak el ile muayene sonrasında yine bir doktor kontörlü önerilmektedir.
Göğüs Şişmesi Tedavi YöntemleriGöğüs şişmesi tedavi yöntemleri belirlenmeden önce doğru tanı ve tedavi süreçleri planlanmalıdır.
Genellikle göğüs şişmedi tedavi yöntemleri oldukça kolay ve hızla sonuç alınan yöntemlerdir. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir;
Göğüs şişmesi neden olur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise şu şekildedir. Göğüs şişmesi gibi rahatsızlıkların temelinde stre
- Genellikle hormonal değişiklikler temelli olan göğüs şişmesi tedavi yöntemlerinin başında hormon tedavileri gelmektedir. Doğum kontrol hapları ya da iğneler gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi süreci izlenmektedir.
- Göğüs şişmesi rahatsızlığında en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de ağrı kesicilerin ve iltihap giderici ilaçların kullanımıdır. Göğüs şişmesi durumunda en sık görülen durumlardan olan göğüs enfeksiyonları için iltihap giderici tedavi yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Göğüs şişmesi şikayetine sahip olan hastaların en büyük korkularından biri de meme kanseri olmaktadır.
Bu noktada meme kanseri nedir bilmek doğru olacaktır. Meme kanseri hemen her göğüs şişliği ve ağrısı durumunda görülen bir hastalık değildir.
Göğüste yaşanan şişlik ve ağrı durumlarının pek çok farklı nedeni olmaktadır. Meme kanseri vakalarında göğüs şişmesi ya da ağrı gözlemlenmez.
Genellikle meme kanseri hastalarının, hastalık öykülerinde memede yaşanan kist oluşumları bulunur. Bu kistler düzensiz aralıklarda oluşurken sert ve genellikle ağrısız bir şekilde oluşmaktadır. Ancak göğüste ağrı yaşanması hali çoğunlukla meme kanserinin son evrelerinde kendini göstermektedir.
Bu nedenle düzenli aralıklarla el ile muayene ve hastanelerde düzenli kontroller ile süreç kontrol altına alınabilir. Ayrıca durumun erken fark edilmesi tedavi bakımından da son derece hayati olmaktadır.
s, kötü beslenme gibi çeşitli öyküler yer alabilmektedir.
Bu gibi durumlarda hastanın yaşam tarzının değiştirilmesine yönelik tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.
Göğüs Şişmesi Meme Kanseri midir?
- Göğüs şişmesinin önemli bir tedavi yöntemi ise fizik tedavi ve yardımcı uygulamalardır. Özellikle bölgede oluşan belirli kist, yağ bezesi vb. durumlar için ilaç tedavisinin yanında fizik tedavi yöntemleri de tercih edilir.
- Gerekli görüldüğü durumlarda ise cerrahi müdahaleler tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: