Kullanıcılar, geleneksel Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Teravih namazının inceliklerini öğrenme telaşında. Teravih namazı kaç rekat? ve Teravih namazı nasıl kılınır? gibi sorular, arayış içinde olanların merak ettiği başlıca konular arasında yer alıyor. Bu ibadetin derinliklerine inmek ve kılma yönergelerini öğrenmek için, işte detaylar haberimizde yer alıyor...
Teravih namazı kaç rekat?Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir yoğunluğun yaşandığı özel bir zaman dilimidir. Bu ayda oruç tutulur, Kur'an okunur ve teravih namazları kılınır. Teravih namazı, ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilir ve yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nafile bir ibadettir. Teravih namazı, ramazan ayının özellikle son on gününde yoğun olarak kılınan ve cemaatle de kılınabilen bir namazdır. Bu namaz, Peygamber Efendimiz'in sünnetidir ve Ramazan ayının manevi atmosferini zenginleştiren bir ibadettir. Teravih namazı, dört rek'atta bir dinlenme amacıyla ara verilerek kılınır ve bu ara verme nedeniyle "teravih" adını almıştır.
Teravih namazı, genellikle cemaatle kılınır ve Osmanlı ve Hz. Ali dönemlerinden bu yana 20 rek'at olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse bu uygulamaya itiraz etmemiş ve İslam âlimleri tarafından da kabul edilmiştir. Günümüzde, pek çok İslam ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de teravih namazı genellikle 20 rek'at olarak kılınmaktadır. İnsanlar teravih namazını tek başlarına da kılabilirler, ancak cemaatle kılınması daha faziletli kabul edilir. Teravih namazının rekat sayısı ise farklılık gösterebilir. Genellikle 20 rek'at olarak kılınan teravih namazı, bazı yerlerde 8, 10 veya 16 rek'at olarak da kılınabilir.
Ramazan ayı boyunca teravih namazını kılan Müslümanlar, bu ibadetle manevi bir yolculuğa çıkarlar ve Allah'a yakınlaşma çabası içinde olurlar. Teravih namazı, ramazanın bereketini ve manevi atmosferini yaşamak için önemli bir fırsattır.
Teravih namazı nasıl kılınır?
1. Rekat
Eller kulak hizasına kaldırılır, namaza "Allahuekber" diyerek başlanır. Sübhaneke duası gizlice okunur ve Euzu Besmele çekilir. Fatiha Suresi ve buna ek olarak Zammı Sure veya ayetler okunur. Ardından "Allahuekber" diyerek rükuya gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Azim" denilir. Rükudan kalkılırken "Semiallahu Limen Hamideh" ve "Rabbena Lekel Hamd" denilir. Tekrar "Allahuekber" diyerek secdeye gidilir, üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Âlâ" denilir. İki defa secde yapıldıktan sonra "Allahuekber" diyerek ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat
Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur. Sonra Zammı sure veya ayetler okunur. "Allahukber" diyerek rükuya gidilir, üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Azim" denilir. Rükudan kalkılırken "Semiallahu Limen Hamideh" ve "Rabbena Leke’l-Hamd" denilir. Tekrar "Allahuekber" diyerek secdeye gidilir, üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Âlâ" denilir. Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek bu rekat tamamlanır.
3 ve 4. Rekat
Kalan iki rekat, ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik dualarından sonra sağa ve sola "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diye selam verilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: