Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre, Ağrı ili, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si baz alınarak hesaplanan göreli yoksulluk oranında %13,5 ile dikkat çekiyor. Bu oran, Türkiye genelindeki yoksulluk oranına paralel bir seyir izlerken, bölgesel ekonomik zorlukları da gözler önüne seriyor.TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na dayanan raporda, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ı kapsayan TRA2 bölgesinde göreli yoksulluk oranı %16,6 ile ülke genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi. 2023 yılında hanehalkı kullanılabilir fert medyan geliri %64,5 artarak 58 bin 374 TL’ye ulaşırken, yoksulluk sınırı bu gelirin %50’si olan yıllık 29 bin 187 TL (aylık yaklaşık 2 bin 432 TL) olarak belirlendi. Buna göre, Ağrı’da 11 milyon 651 bin kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Raporda, Ağrı’daki hanelerin %58,8’i bir haftalık tatil masraflarını, %39,2’si iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masrafını, %31,8’i beklenmedik harcamaları ve %64,2’si eskimiş mobilyaların yenilenmesini karşılayamadığını bildirdi. Ayrıca, %32,6’sı ısınma sorunları yaşarken, %14,9’u borç veya taksit ödemelerinin kendilerine ağır yük getirdiğini ifade etti.
Ağrı’da yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %30,7 olarak hesaplanırken, bu oran özellikle 0-17 yaş grubunda %40,1 ile daha yüksek seviyelerde seyrediyor. TÜİK, Ağrı’nın ekonomik koşullarını iyileştirmek için bölgesel kalkınma politikalarının önemine vurgu yaptı. Yetkililer, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti
Yorumlar
Kalan Karakter: