Sağlık Bilimleri Enstitüsü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, kolesterolün insan sağlığı için önemini ve yüksek kolesterolün tehlikelerini anlatan önemli açıklamalarda bulundu.
Kolesterol Nedir ve Neden Önemlidir? Doç. Dr. Alıcı, kolesterolün başta karaciğerde olmak üzere tüm hücreler tarafından doğal olarak üretilen ve vücut için gerekli bir yapı taşı olduğunu vurguladı. Vücuttaki kolesterolün LDL (kötü) ve HDL (iyi) kolesterol olarak ikiye ayrıldığını ve LDL kolesterolün damarlarda plak oluşumuna yol açarak kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtti.
Yüksek Kolesterol Ne Zaman Tehlikelidir? Doç. Dr. Alıcı, yüksek kolesterolün birçok risk faktörüne bağlı olduğunu ve tehlike aralığının kişiden kişiye değiştiğini söyledi. Diyabet ve kalp hastalığı gibi risk faktörleri olan kişilerde kolesterolün daha düşük seviyelerde olması gerektiğini ve bu seviyenin bireyselleştirilmiş değerlendirme ile belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Kolesterol Tedavisi Hakkında Bilgilendirme: Doç. Dr. Alıcı, kolesterol tedavisinin kişiye özel olduğunu ve mevcut hastalıklara, risk durumuna ve kolesterol seviyesine göre farklılık gösterdiğini açıkladı. Normal bir bireyde ilaç tedavisi gerektirmeyen yüksek kolesterol düzeyi kalp hastalığı varlığında tedavi gerektirebileceğini belirtti. Doç. Dr. Alıcı, hastaların kolesterol ilaçlarını kullanmaya ikna edilmesinde zorluk yaşandığını ve bunun kulaktan dolma bilgilere ve internette bulunan güvenilir olmayan bilgilere bağlı olduğunu söyledi. Bilimsel gerçeklere aykırı bilgiler yüzünden hastaların ilacı bırakmak veya hiç başlamak istemediklerine sıklıkla tanık olduğunu ve bu nedenle alanında uzmanlığı olmayan kişilerin açıklamalarına itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Doç. Dr. Alıcı'nın Önerileri:
- Kolesterol seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirin.
- Kolesterolünüz yüksekse doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
- Kolesterol düşürücü ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
- Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
Kolesterol ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen doktorunuza veya bir sağlık uzmanına danışınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: