Eski Van Şehri’nde restorasyon
Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Eski Van Şehri’nde, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 12 tarihi yapının restorasyon çalışmaları sürerken, şehri çevreleyen surların da ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.
Yayınlanma :
03.07.2025 11:32
Güncelleme :
03.07.2025 11:32


Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Eski Van Şehri’nde, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 12 tarihi yapının restorasyon çalışmaları sürerken, şehri çevreleyen surların da ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Eski Van Şehri’nde yer alan tarihi yapılar arasında 12. yüzyıldan kalma Ulu Cami, 13-14. yüzyıla tarihlenen Kızıl Minareli Cami, Hüsrev Paşa Külliyesi, Kaya Çelebi Camii (17. yüzyıl) ve Surp Stephanos Kilisesi gibi önemli eserler bulunuyor.

2024 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla, kadim kentin mimari dokusunun korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında, şimdi de Van Kalesi’ni çevreleyen surlar yeniden inşa ediliyor.

muhabirine konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Geleceğe Miras’ programı çerçevesinde, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyemizin iş birliğiyle Eski Van Şehri’ni ayağa kaldıracaklarını belirtti. Vali Balcı, "Bu kapsamda; Ulu Cami, Kızıl Minareli Cami, yukarıda yer alan Süleyman Cami, Horhor Cami, Abbas Ağa Cami, Hüsrev Paşa Hanı ve Çifte Hamam gibi birçok tarihi yapı restore edilerek gün yüzüne çıkarılıyor. Bu önemli projelerden biri de şu an bulunduğumuz ve ‘güney suru’ olarak adlandırdığımız alanda yürüttüğümüz sur restorasyonudur. Güney surlarını tamamladıktan sonra doğu surlarının restorasyonuna geçeceğiz" dedi.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: